English Lantern Clock:
iets over de naam.

 

Thomas Moore

 

Bestuderen van
lantaarnklokken

 

George White en
Brian Loomes


 

 

 

Bestuderen van lantaarnklokken

 

Om mijn doel te bereiken was het nodig om zoveel mogelijk over lantaarnklokken te weten te komen. Ieder kans om een echte lantaarnklok in antiekzaken die ze verkopen van dichtbij te bekijken werd aangegrepen. Ook heb ik vele boeken gelezen over klokken, zelfs als er maar een paar regels aan lantaarnklokken worden gewijd. Tot voor kort waren er, voor zover ik wist, slechts twee boeken die uitsluitend op mijn onderwerp ingaan. Toevallig(!) hebben allebei de boeken dezelfde titel, namelijk "English Lantern Clocks".
Het eerste boek is door de Nederlandse graveur W.F.J. Hana geschreven en het tweede boek is van de Engelse klokken expert George White. Het boek van Hana is gemakkelijk aan te komen, inmiddels heb ik een Nederlandse en Engelse versie. De verkrijgbaarheid van White's boek is een heel ander verhaal.

Sinds vele jaren struin ik het internet af voor elk beetje informatie dat ik kan vinden over lantaarnklokken. Er zijn behoorlijk wat bronnen en een groot aantal antiekhandelaren gebruikt het internet tegenwoordig om de handelswaar aan te prijzen. Bij een lantaarnklok die op het internet te koop wordt aangeboden wordt vaak verwezen naar het boek van White. Antiekhandelaren hebben dan de onhebbelijkheid om te verwijzen naar pagina zus en zo van White's boek zonder er bij te zeggen dat bijna niemand dat kan controleren.
Na vier jaar zoeken lukte het me om via een buitenlandse bibliotheek een exemplaar voor een week te bemachtigen. In de tussentijd schreef ik zo ongeveer elk antiquariaat in Europa aan. Als ze al een exemplaar hadden was het extreem duur. Onlangs werd er een op Ebay verkocht voor het astronomische bedrag van 785 US Dollar. Goh, ik zou willen dat ik er een dozijn van had gekocht toen het boek in 1989 werd uitgegeven.

Een tijd terug had ik wat meer mazzel. Ik kocht het boek "English 30 Hour Clocks" van Jeff Darken en John Hooper. Tot mijn grote verrassing geeft het boek uitgebreid inzicht in de technische aspecten van de uurwerken in Engelse lantaarnklokken. Ik kan dit boek dan ook warm aanbevelen bij iedereen die zich wil verdiepen in deze fascinerende klokken. Ook alle aanverwante eendags uurwerken die in het boek beschreven worden zijn de moeite van bestudering waard. English 30 Hour Clocks werd in 1997 gepubliceerd bij Penita Books en het ISBN nummer is 0953074501.

volgende pagina

home home

Deze pagina werd geprint van de
English Lantern Clocks website
Lei - Nederland

website: http://www.leilennaerts.nl