Tekenen en bouwen

Tandwielen en rondsels

Assembleren

Gaand werk:
spillegang

 

 

 

 

Het samenvoegen van de onderdelen

 

Na vele maanden werk waren de meeste tandwielen en rondsels klaar en werd het tijd om het gaand werk van de klok in elkaar te zetten.

Op de bovenstaande foto zijn zijn de onderdelen tussen de eerste platine en de wijzerplaat maar net zichtbaar. Van het gaande werk ontbreken nog enkele tandwielen. Het ontsnappingsrad zit nog niet op zijn plaats op deze foto's. Is het geen mooie tafelklok op de eerste foto?

Dat de meeste tandwielen klaar waren betekende niet dat ik daarmee alle onderdelen had. Het volgende project was de vervaardiging van de hamerveren en andere onderdelen van de hamer.

Het doel van de hamerveer is om er voor te zorgen dat de hamer de bel met een korte stoot raakt elke keer als een pinnetje van het grondrad de hamersteel optilt. De veer bestaat uit meestal uit twee onderdelen. Een onderdeel is aan de onderplaat bevestigd en het andere deel, meestal L-vormig, zit vast aan de bovenplaat. De L-vormige veer is soms versierd en dat leek me voor mijn veer ook een goed idee.

In de boeken over lantaarnklokken en ook op foto's op het internet zijn vele voorbeelden van deze L-vormige hamerveren. Aan het uiteinde zijn ze vaak op een typische manier bewerkt. Ik ben er vrij zeker van dat deze kenmerkende vorm in feite de bek van een gestileerd fabeldier (een drakekop of serpent) is. Bij de meeste klokken is het fabeldier geabstraheerd. Als beroepsgraveur kon ik de verleiding niet weerstaan om er toch een leuk drake- of slangekopje van te maken. Kijk en vergelijk met de traditionele voorbeelden.

De werkwijze is telkens hetzelfde. Ik begin met het maken van de afzonderlijke onderdelen voor een bepaald gedeelte van de klok. In dit geval zijn dat het grondwiel, de bovenste en onderste hamerveren en de hamersteel en hamer. De onderdelen worden waar dat nodig is aan elkaar bevestigd. Dat gebeurt zonder lijm of soldeer. Alles wordt geklonken zoals op onderstaande foto te zien is.

Vervolgens bouw ik de onderdelen in, zodanig dat het zou moeten werken. De hamer geeft meteen een heldere slag op de bel als ik het grondrad een duwtje geef. Tot mijn grote verbazing hoef ik ook niets te veranderen, het werk meteen. Het resultaat is niet slecht als je bedenkt dat ik alles eerst op papier heb gezet. De technische tekening die ik maakte blijkt tot nog toe goed te kloppen.

volgende pagina

home home

Deze pagina werd geprint van de
English Lantern Clocks website
Lei - Nederland

website: http://www.leilennaerts.nl