English Lantern Clock:
iets over de naam.

 

Thomas Moore

 

Bestuderen van
lantaarnklokken

 

George White en
Brian Loomes


 

 

 

 

Thomas Moore

 

Ongeveer zes jaar geleden kon ik via een voorganger van Marktplaats.nl een Engelse lantaarnklok op de kop tikken die er erg verwaarloosd uitzag, het leek wel of de klok was opgegraven. Maar alle onderdelen waren in goede staat en de vraagprijs was niet hoog, dus was de koop snel gesloten. Het bleek later een exemplaar te zijn van de roemruchte "Thomas Moore of Ipswich" serie. Deze replica van een origineel uit de 17de/18de eeuw is waarschijnlijk in de jaren vijftig van de vorige eeuw in enorme hoeveelheden geproduceerd. En ik ben er al een paar dozijn van tegengekomen sinds mijn eerste kennismaking met de lantaarnklok.

Zes jaar geleden wist ik helemaal niets over lantaarnklokken. Maar omdat deze klokken helemaal van metaal gemaakt zijn (messing en staal) en ze er zo robuust uitzien, kwaliteiten die ik erg aan klokken waardeer, viel ik als een blok voor dit type klok.

Het leek me een goed idee om de klok te laten restaureren door de plaatselijke uurwerkmaker. Maar omdat ik van beroep graveur en (staal)stempelmaker ben wilde ik ook iets persoonlijks aan de klok toevoegen. De klok werd opgeknapt, er kwam ook een nieuwe bel op met een prachtige klank en, niet gehinderd door kennis van lantaarnklokken, maakte ik een gravure op de wijzerplaat en werden ook de deuren versierd. De gravering bestond uit verschillende patronen van bloemranken en de deuren kregen een meer geometrische versiering. Het was stilistisch allemaal uiterst fout, maar het resultaat zag er mooi uit. Ik heb deze klok nog steeds en geniet er elke dag van. Mijn interesse voor lantaarnklokken was geboren.

Een paar jaar later kocht ik een andere lantaarnklok en dit keer had ik minder geluk. Ik maakte de klassieke fout die veel antiekverzamelaars minstens een keer in hun verzamel-carrière maken. Ik wilde, nog steeds niet gehinderd door al te veel kennis over lantaarnklokken, zo snel mogelijk een echte antieke klok bezitten en deed een miskoop. Wat er aan de koop mankeerde ontdekte ik geleidelijk in de maanden erna. De klok bleek een huwelijk te zijn van verschillende uurwerken met originele onderdelen van Franse en Engelse lantaarnklokken, samengevoegd met moderne onderdelen.

Een ezel stoot zich niet twee maal aan dezelfde steen en daarom ben ik nu erg voorzichtig geworden. Ik heb al heel wat 'koopjes' aan me voorbij laten gaan, waarschijnlijk terecht. Maar dit alles heeft mijn belangstelling voor lantaarnklokken allerminst getemperd, vastbesloten als ik na deze ervaring was om er iets positiefs van te maken. Ik ben sindsdien begonnen om me te verdiepen in alles wat ik over deze klokken te weten kan komen. En verder had ik het plan opgevat om zelf een Engelse lantaarnklok te gaan bouwen. Zoals ik al eerder zei, ben ik graveur en (staal)stempelmaker van beroep, en heb ook een basisopleiding als goudsmid. Deze vaardigheden stelden mij in staat om op z'n minst een klokkast te maken. Helaas voorziet de opleiding van een graveur of goudsmid in Nederland slechts zeer beperkt in het bijbrengen van het uurwerkmakervak. Dus dat was iets om me over een poosje zorgen over te gaan maken.

Met beide elementen (studeren en bouwen) hoopte ik voldoende kennis op te bouwen om met enige tijd een lokaal expert te worden ;-)

volgende pagina

home home

Deze pagina werd geprint van de
English Lantern Clocks website
Lei - Nederland

website: http://www.leilennaerts.nl