Foto's

Eigen graveerwerk

Andere websites

 

 

 

 

 

Eigen graveerwerk

 

In 1987 voltooide ik mijn opleiding als graveur/staalstempelmaker op de vakschool(voor Goud- en Zilversmeden, juweliers, uurwerkmakers en graveurs) in Schoonhoven. De opleiding werd afgesloten met een stage op de Rijksmunt te Utrecht. Sindsdien ben ik werkzaam bij een grote firma in bedrijfs sieraden (voor jubilea en dergelijke). Met dit mooie vak is nog steeds een goede boterham te verdienen. Helaas worden er in Nederland (voor zover ik weet) geen nieuwe graveurs meer opgeleid en daardoor zal vooral het handgraveren langzaam verdwijnen.

Aan het werk

Ik zit niet om werk verlegen maar ik vind het wel leuk om in mijn vak met klokken bezig te zijn. Vandaar dat ik in de hobbysfeer bezig ben met het graveren van allerlei onderdelen voor klokken. Op deze pagina staan een paar voorbeelden van dit graveerwerk. Ik doe alleen maar klusjes die ik leuk vind om te doe of een uitdaging vormen. Hierboven ben ik bezig aan een cijffering voor een Zaanse Klok. Deze Oer-Hollandse klokken, tegenwoordig op grote schaal gekopieerd, zijn eigenlijk stoelklokken die op hun beurt weer verwant zijn aan de lantaarnklokken uit andere delen van Europa.

Na het graveren wordt de ring uiteraard rond uitgezaagd.

Wekkerschijfje

Voor mijn eigen lantaarnklok graveerde ik een wekkerschijfje, een fretje, een cijferring en wijzerplaat

Dolfijn fret

Op lantaarnklokken van de zgn. tweede en derde periode komt dit type fret veelvuldig voor

Wijzerplaat en cijferring

Engelse Lantaarnklokken hebben over het algemeen alleen een uurwijzer. Ik kon het niet laten om de uurwijzer een klein beetje te versieren met wat extra ornamentjes.

Uurwijzer

Vanaf pakweg 1650 gingen Engelse graveurs de lantaarnklokken versieren met tulpen. Dit is een kopie van een anoniem vroeg voorbeeld hiervan.

Wijzerplaat

volgende pagina

home home

Deze pagina werd geprint van de
English Lantern Clocks website
Lei - Nederland

website: http://www.leilennaerts.nl