Antiek messing

Tekenen

Replica's en namaak

Gieten en draaien

Graveren en monteren

 

 

 

 

Graveren en monteren

 

De volgende stap was het schrapen van de platen om ze daarna te graveren. Het gemakkelijkste deel van de klus omdat ik inmiddels al twintig jaar ervaring heb als handgraveur.

 

 

 

De platen hadden na het schrapen een mooie textuur en ik kon na licht polijstwerk meteen beginnen met graveren. Hoewel de hele klok van tevoren getekend was en de maatvoering bekend was, besloot ik om geen gaten te boren of stukken uit te zagen of te vijlen voordat het nodig was. Na het graveren waren de boven- en onderplaat aan de beurt.

Toen deze platen netjes op maat waren gemaakt kon ik de stellingen er op monteren. Het smeden van de platen viel me niet tegen trouwens ondanks dat ze zo dik zijn. Na de montage van de stellingen was het geraamte van de klok klaar en kon ik de overige platen passend maken.

 

 

Het was een lastige klus om op de cijferring vier staafjes te klinken. Ook was het moeilijk om het mooi passend te krijgen in gaten die voor dit doel geboord waren in de wijzerplaat. Het is de bedoeling dat de cijferring met voorsteekstiften in de wijzerplaat worden vastgezet.

 

 

De zijkanten van de platen werden netjes in de juiste vorm gevijld zodat het mooi aansloot op de stellingen.

 

 

Daarna moest een belbeugel worden gemaakt. Ik had geen idee hoe ik een complete belbeugel uit een stuk zou moeten gieten, zeker als de beugel ook nog gebogen moet zijn. Daarom besloot ik om een plaat te smeden en daar de beugel uit te zagen en het in de juiste vorm te buigen. Ook hierbij kwam de hulp van de bevriende zilversmid te pas.

Het gieten van fretjes (belhekjes) was een echte uitdaging. Ik had de "verloren was" methode gebruikt om de finials en stellingpoten te gieten. Dit is een moderne techniek en daarom leek het me een goed idee om een oude techniek te gebruiken voor het gieten van de fretjes. Daarvoor gebruikte ik de delftse gietmethode, in feite dus gieten in zand. Fretjes zijn dun en zijn ook nog volledig ajour en door al die gaten is het erg lastig om alle holtes in de gietaarde opgevuld te krijgen met gesmolten messing. Ik denk dat ik een dozijn gietingen opnieuw heb gesmolten voordat er voldoende gelukt waren voor mijn klok. De handgreepjes van de deuren waren gelukkig minder moeilijk om te gieten.

volgende pagina

home home

Deze pagina werd geprint van de
English Lantern Clocks website
Lei - Nederland

website: http://www.leilennaerts.nl