Gravures

Op deze pagina staan een paar voorbeelden van kopergravures die ik lang geleden heb gemaakt. Eigenlijk zijn het voorbeelden van studies. In dit geval betreft het kopiŽn van kopergravures die door de beroemde Duitse kunstenaar Albrecht DŁrer zijn gemaakt. De kunst was destijds het transferen (d.w.z. het overtrekken van de tekening op de koperplaat) en het minutieus steken van de vele duizenden lijnen. Het is vooral een gigantisch karwei om dergelijke grote gravures van elk ca. een A-4 te maken.

Kopergravures kunnen worden afgedrukt net als etsen. De onderstaande afbeelding is een prent gedrukt van een koperplaat die ik als leerling op de Vakschool Schoonhoven heb gemaakt. Het betreft het overlijdensbericht van Keizer Maximiliaan, Duits-rooms keizer die leefde van 1459 tot 1519. Als u op de afbeelding klikt, kunt u de details bestuderen.

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting

De tweede gravure betreft de koperplaat zelf, dus geen druk. Vandaar dat de plaat in spiegelbeeld is. In dit geval gaat het om de allegorische voorstelling Melencolia I, oftewel De Melancholie". Ook hierbij kunt u het beste op de afbeelding klikken om de details te bekijken.

Klik op de afbeelding voor een uitvergroting

terug


Deze pagina werd geprint van de website van graveur Lei Lennaerts
e-mail: - website: www.LeiLennaerts.nl